Az ízekben gazdag, aranyló tyúkhúslevesünk alapját egy családi gazdaságból származó, szabad körülmények között tartott tyúk nem túl nagy mennyiségű, de sárga zsírral gazdagított húsa alkotja. Mindenki tudja, hogy a húsleves nagy titka a lassan, 3-4 órán át tartó, gyöngyözve főzés. Csak utána kerülnek bele a zöldségek: karalábé, sárga- és fehérrépa, petrezselyem, borsó, zeller. Házi tojásból készült, hajszálvékonyra vágott cérnametélttel tálaljuk. A leveshez elmaradhatatlan a friss erőspaprika.
Kiről nevezték el az újházi tyúkhúslevest? A Gundel elődjének gyakori vendége volt Újházi Ede, aki a XX. század elején ismert színész, komikus volt. Egyik látogatása során elmesélte, mennyire szereti az érett tyúkhúsból, aprólékokból, tésztával és megfelelő zöldségekkel tálalt levest. A vendégeire mindig odafigyelő szakács másnap már így készítette el Újházi húslevesét. A receptet Gundel tovább finomítgatta, ami akkora sikert aratott, hogy végül az étlapra is felkerült.
A vasárnapi családi ebédek, az esküvői vacsorák, lakodalmak koronázatlan királya. Nosztalgikus érzést kelt a magyarokban, hiszen évtizedekig visszaemlékszünk a nagymama forrón gőzölgő húslevesének színére és illatára. Azon hagyományos magyar ételek egyike, amivel érdemes megkínálni külföldi vendégeinket. A Taste Atlas szerint világ 24. legjobb levese.
Cím:
1146 Budapest,
Gundel Károly út 4.
Asztalfoglalás:
reservation@gundel.hu
További információ:
info@gundel.hu
+36 30 603 2480
Vacsora minden nap: 18:00-22:00
Kávéházi étlap minden nap: 11:30-18:00
Nyitvatartás: 11:30-22:00
Gundel étterem és kávéház belső tere nem kutyabarát, viszont kerthelységünkben örömmel várjuk a kutyás vendégeinket!